Vybrané pedagogické aspekty řízení lidských zdrojů - Prener, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá popisem a hodnocením vybraných pedagogických aspektů řízení lidských zdrojů. Představuje současná pojetí oboru a vývoj od personální administrativy přes personální řízení až k řízení lidských zdrojů jako jednoty rozvoje pracovníků a využití jejich potenciálu pro plnění cílů organizace v souladu s potřebami pracovníků. Nabízí také přehled struktury oboru (přijímání pracovníků, řízení pracovního výkonu, hodnocení atd.) a porovnání využití principů oboru ve výkonu práce personalisty a manažera. Na tomto základě jsou následně zdůrazněny některé determinanty edukačních procesů v rámci řízení lidských zdrojů, které souvisejí s přítomností lidí (osobnost, zdraví, mezilidské vztahy), nebo které souvisejí s pracovním výkonem (práce, volný čas, pracovní prostředí) a zhodnocena pedagogická dimenze dílčích procesů oboru, které byly dříve představeny. Součástí jsou i možné perspektivy nebo vize budoucího vývoje, zejména měnící se hodnota informací pro fungování organizací nebo posouzení moderní role techniky s porovnáním role člověka.
Selected educational aspects of human resources management
Keywords: řízení lidských zdrojů; rozvoj lidských zdrojů; personální práce; pedagogické aspekty; pracovní výkon; motivace; human resources management; human resources development; personnel management; educational aspects; job performance; motivation