Produkční a alelopatický potenciál rostlin z rodu saturejka - Hořejší, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
V ČR jsou pěstovány dva druhy saturejky: saturejka zahradní Satureja hortensis L. a saturejka horská Satureja montana L. Cílem práce je shrnout informace o biologických vlastnostech a nárocích obou druhů saturejky na podmínky pěstování, historii produkce této drogy v ČR i zahraničí, obsahových látkách, jejich účincích a možnostech využití saturejky ve zpracovatelském průmyslu i v zemědělství. Nadzemní části a listy rostlin saturejky jsou využívány jako koření či jako droga, která pozitivně ovlivňuje trávení, omezuje nadýmání a působí též protizánětlivě. Hlavními složkami silice saturejky jsou fenolické látky karvakrol a tymol. Právě karvakrol a tymol jsou považována za alelopatika např. máty, bazalky a kmínu a na základě některých studií je lze považovat i za potenciální alelopatika saturejky. Vhodnější pro pěstování v ČR, zejména v ekologickém zemědělství, je saturejka zahradní. Lze ji snáze zařadit do osevního postupu, protože je jednoletá a je zde menší riziko neúspěchu např. vyzimování. Za účelem získávání silice by bylo vhodnější pěstování saturejky horské.
Production and alleopathic potential of plants of Satureja genus
Keywords: saturejka; alelopatie; silice; využití; produkce; savory; allelopathy; essential oil; utilization; production