Fundraising jako způsob financování neziskových organizací - Búzková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zaměřuje na fundraising jako způsob financování neziskových organizací. Cílem diplomové práce je porovnat fundraisingovou strategii u neziskových organizací. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V praktické části je popsána metoda a technika sběru dat a to kvalitativní výzkumná strategie prostřednictvím metody rozhovoru a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Dále praktická část interpretuje výsledky rozhovorů, které byly uskutečněny s řediteli, fundraisery a PR manažery. Aby byl naplněn cíl diplomové práce, byly v rámci interpretace výsledků podrobně popsané fundraisingové strategie u jednotlivých organizací. Nicméně všechny organizace neměly přímo fundraisingovou strategii, ale jiný dokument, který byl podobný. Jednalo se například o strategický či marketingový plán. Jedna organizace neměla sestavenou žádnou strategii, pouze plán na týden, měsíc a rok. Přínosem této práce je popis sedmi nestátních neziskových organizací, které získávají finanční prostředky pomocí fundraisingu různým způsobem. Diplomová práce blíže popisuje jednotlivé kategorie, kdy si čtenář může přečíst, jakou fundraisingovou strategii organizace tvoří, z kterých zdrojů získávají finanční prostředky a co se jim nejvíce osvědčilo v praxi. Získané výsledky mohou být přínosné organizacím, ve kterých byl uskutečněn výzkum. Mohou si udělat vlastní představu o tom, jak uskutečňují fundraising jiné organizace. Tato práce může sloužit i jako inspirace pro organizace, které s fundrasingem začínají. Naleznou zde podklady o tom, jaké možnosti a způsoby se dají v rámci fundraisingu použít.
Fundraising as a way of financing non-profit organizations
Keywords: Fundraising; Public relations; nestátní neziskové organizace; porovnání; fundraisingová strategie; Fundraising; public relations; non-governmental non-profit organizations; comparison; fundraising strategy