Analýza nákladů, jejich vykazování - účetní a finanční pohled - Hejtmánková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo zhodnocení struktury, vývoje jednotlivých nákladů a zpracování kalkulace vybraného výkonu. V teoretické části jsou náklady vymezeny jako vstupy do hospodářské činnosti. Dále je zaměřeno na metodiku vykazování nákladů v účetních výkazech. Vykazování nákladů je řešeno v rámci české právní úpravy účetnictví a mezinárodních účetních standardů IFRS/IAS. Náklady jsou dále charakterizovány na základě kalkulace a analyzovány v rámci metod finanční analýzy, kterými jsou analýza trendů, analýza struktury, analýza ukazatelů rentability a produktivity. V další části byl vybrán konkrétní výkon a byla provedena kalkulace nákladů. Zmíněné metody byly použity v podmínkách konkrétní společnosti GRENA, a. s., která se zabývá výrobou protipožárních, žáruvzdorných desek a kuchyňských dvířek. V rámci praktické části bylo zjištěno, že poměr nákladů a výnosů vybrané společnosti je vysoký. Společnost by se měla zaměřit na snižování nákladů a snažit se maximalizovat svůj poměrné nízký zisk.
Analysis of costs, their showing - accounting and financial view
Keywords: výkaz zisku a ztráty; náklady; výnosy; finanční analýza; kalkulace nákladů; profit and loss statement; costs; revenues; financial analysis; cost calculations