Hodnocení výnosových prvků u vybraných odrůd ozimé pšenice - Zelinková, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývala výnosovou schopností u vybraných ozimých odrůd pšenice ve vegetačním období 2014/2015. Porovnány byly dvě odrůdy (hybridní a liniová). Pokus byl založen ve standardním a sníženém výsevku a zároveň ve čtyřech opakováních na pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Hodnoceny byly výnosové prvky: počet klasů na 1 m2, počet zrn v klasu a hmotnost tisíce zrn. Během vegetace byl sledován také počet rostlin na 1 m2, jednotlivé růstové fáze, počet stébel na 1 m2 a výška rostliny. Dále bylo měřeno množství chlorofylových jednotek v rostlinách pomocí přístroje N-Tester a přístrojem SunScan propuštěné sluneční záření využitelné pro fotosyntézu rostlin, přičemž byly zpracovány hodnoty indexu listové plochy (LAI). Na závěr byl porovnán teoretický a skutečný výnos a vyhodnocena další měření jako délka klasu, počet klásků v klasu či objemová hmotnost.
Evaluation of grain yield components in selected winter wheat cultivars
Keywords: ozimá pšenice; tvorba výnosu; odrůdy; výnosové prvky; winter wheat; production yield; cultivars; yield components