Masmédia a rozvoj počátečního čtení u dětí předškolního věku - Galatíková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá zmapováním masmédií, především televizního vysílání a elektronických zařízení s internetem, v životě dětí předškolního věku a vztahem masmédií k rozvoji počátečního čtení. Teoretická část vychází z nastudované literatury k problematice předškolního dítěte, počátečního čtení a masmédií, výzkumná část se zabývá samostatným zkoumáním tohoto jevu ve společnosti, a to metodou dotazníkového šetření u rodičů předškolních dětí, dále strukturovaným rozhovorem s vybranými dětmi a strukturovaným rozhovorem s otevřenými otázkami s vybranými učitelkami mateřských škol. Cílem této práce je zjistit, jakou podobu má zájem dnešních předškolních dětí o knihu a v jaké míře upřednostňují televizi a elektronická zařízení s internetem před knihou a tištěnými médii, jak se rodiče věnují posilování vztahu ke knize a jak korigují pořady, které děti sledují.
Mass media and the development of pre-reading of preschool children
Keywords: dítě předškolního věku; masmédia; počáteční čtení; kniha; televize; elektronické zařízení; tablet; počítač; pre-school child; mass media; pre-reading; book; television; electronic devices; tablet; PC