Rozšíření a diverzita Huperzia selago agg. v Evropě - Krejčí, Joel (Jihočeská univerzita, 2020)
Byla studována velikost genomu skupiny Huperzia selago agg. Bylo nalezeno šest cytotypů s rozdílným výskytem na gradientu nadmořské výšky a zeměpisné šířky. Morfometrické analýzy odhalily některé znaky, kterém mohou být s větším či menším úspěchem použity pro vzájemné odlišení cytotypů. Morfologická variabilita byla nalezena i v rámci jednotlivých cytotypů. Cytotypy nemohou být přiřazeny k taxonům rozlišovaným v Evropě (H. selago, H. appressa, H. continentalis a H. arctica), protože znaky používané k rozlišování těchto taxonů v literatuře od sebe neodlišují jednotlivé cytotypy.
Distribution and diversity of Huperzia selago agg. in Europe
Keywords: Huperzia selago agg.; průtoková cytometrie; cytotypy; Evropa; morfometrické analýzy; Huperzia selago agg.; flow cytometry; cytotypes; Europe; morphometrical analyses