Využití statistických metod ve skríninkové gynekologické cytologii - Műllerová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem mé práce je identifikace statisticky významných odchylek v kvalitě gynekologického skríninku z hlediska jednotlivé laborantky i celé laboratoře v průběhu kalendářního roku. Jako testovaný subjekt je posuzována má vlastní práce cytotechnologa v roce 2017. V cytologické části Bioptické laboratoře v Plzni se využívá jako jeden z kontrolních mechanismů náhodný reskrínink negativních preparátů a tímto způsobem se snižuje počet falešně negativních nálezů. Předpokladem je možnost zvýšení kvality práce na základě statistického vyhodnocení údajů získaných z firemní databáze a další využití těchto dat pro vnitřní kontrolu laboratoře. Je možné se domnívat, že v chybovosti gynekologického skríninku nebudou nalezeny statisticky významné rozdíly v rámci jednotlivých měsíců, údaje jednotlivé laborantky mohou vykazovat rozdíly a ty se snažím v práci identifikovat. V teoretické části je popsána problematika výskytu karcinomu děložního hrdla a možností laboratorních vyšetření, které jsou v Bioptické laboratoři k dispozici - klasické cytologické vyšetření, vyšetření LBC - liquid based cytology, testování HPV atd. V experimentální části je popsán metodický postup při vyšetřování cytologických preparátů - mikroskopické hodnocení a zároveň jsou použity informace z firemní databáze, které jsou porovnávány a statisticky hodnoceny. Zjištěné statistické údaje budou poskytnuty vedení Bioptické laboratoře pro účely zlepšení kvality gynekologického skríninku v běžném provozu.
Use of statistical methods in gynecologic PAP smear screening
Keywords: cytologický skrínink; karcinom děložního hrdla kvalita laboratoře; reskrínink; statistické hodnocení; cervical cancer; cytological screening; laboratory quality; rescrinning; statistical evaluation