Baťovy školy práce - Juráková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce bude rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. V teoretické části seznámí čtenáře s alternativní pedagogikou v Československu na začátku 20. století. Tato práce se zaměřuje na problematiku vzdělávání ve městě Zlín, především pak na vliv podnikatele Tomáše Bati. Zabývá se nosnými myšlenkami baťova školství, jeho historií a samotným fungováním. Pozornost je zaměřena především na bývalou Baťovu školu práce ve Zlíně. V praktické části se práce zaměří přímo na absolventy Baťovy školy práce. K výzkumu bude použit dotazník. Výzkumné otázky z dotazníku jsou podloženy dobovým tiskem "Zlín", který vycházel každý týden a přinášel novinky z dění kolem Baťových závodů a Baťovy školy práce.
Baťa´s Schools of Work
Keywords: Vzdělávání; alternativní pedagogika; baťovo školství; Baťovy školy práce; mladí muži; mladé ženy; Education; alternative pedagogy; baťa's education; Baťa's schools of work; young men; young women