Pomoc obětem stalkingu - Rohrerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce ?Pomoc obětem stalkingu? se zabývá problematikou nebezpečného pronásledování neboli stalkingu. Cílem práce je obeznámit s problematikou stalkingu a pomoci obětem stalkingu. Rozdělená je do dvou částí. V teoretické části je vymezen stalking jako specifická forma vztahového násilí. Následující kapitola se věnuje posuzování nebezpečnosti pronásledování pomocí sběru a vyhodnocování informací o pronásledovateli, o oběti, situačních faktorů a dynamiky průběhu pronásledování. Další kapitola se zaměřuje na právní úpravu stalkingu v České republice, instituce pomoci a osvěty. Poslední kapitola teoretické části pojednává o pomoci obětem stalkingu a intervenci. V praktické části bakalářské práce je proveden kvantitativní průzkum pomocí techniky dotazníku, metodou dotazování. Stanovila jsem si následující cíle: zjistit, jak je informována laická veřejnost v Českých Budějovicích o samotném problému stalkingu a zda dokáže laická veřejnost v Českých Budějovicích charakterizovat způsob pomoci obětem stalkingu. Po zhodnocení výstupů mého průzkumu mohu říci, že první hypotéza se verifikovala a druhá se nepotvrdila.
Help to the victims of stalking
Keywords: stalking; nebezpečné pronásledování; typické způsoby chování pronásledovatele; pachatel stalkingu; oběť stalkingu; instituce pomoci a osvěty; právní úprava; pomoc obětem stalkingu; strategie intervence; kvantitativní průzkum; dotazník; stalking; dangerous pursuit; stalker´s typical behaviour; stalking offender; victim of stalking; institutions of help and education for public; legislation; assistance to the victims of stalking; intervention strategies; quantitative survey; questionnaire