Význam psovitých šelem v šíření zoonotických druhů a genotypů kryptosporidií - Havrdová, Dita (Jihočeská univerzita, 2012)
Cryptosporidium spp. jsou společní paraziti nejen lidí, domácích a hospodářských zvířat, ale i zvířat žijících ve volné přírodě. Způsobují onemocnění - kryptosporidiózu, která představuje velmi velké zdravotní riziko u imunodeficitních pacientů. V současné době se chová mnoho domácích zvířat, které žijí v bezprostřední blízkosti člověka. Z tohoto důvodu je nutné zabývat se druhy Cryptosporidium spp., vyskytujícími se u domácích mazlíčků. Tato bakalářská práce je zaměřena na výskyt kryptosporidií u psů.
The role of Canidae in the environmental dissemination of human pathogenic Cryptosporidium spp.
Keywords: Cryptosporidium spp.; Cryptosporidium canis; psi; AIDS; HIV; Cryptosporidium spp.; Cryptosporidium canis; dogs; AIDS; HIV