Sociální aspekty zdanění příjmů u vybraného typu domácností s dětmi - Kojanová, Linda (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá vývojem daně z příjmu u rodin s dětmi od roku 2005 do roku 2009. Cílem práce je zjistit, zda stát v průběhu pěti let snížil nebo zvýšil daňové břemeno rodin s dětmi. Tato skutečnost bude zkoumánat na třech modelových rodinách, které mají buď minimální, průměrné či maximální roční příjmy. Stát v průběhu pěti let třikrát změnil způsob výpočtu daně z příjmu fyzických osob. Docházelo ke změně jak struktury výpočtu daně, tak ke změně nezdanitelných částek a slev na dani, které mohou výslednou daň výrazně ovlivnit. U modelových rodin bude analyzovánt vývoj především slevy na dani na poplatníka, na manželku a daňové zvýhodnění na dítě, neboť je považuji za hlavní položky, které daňovou povinnost rodin s dětmi ovlivní.
Social Aspect in Income Tax for Selected Households with Children
Keywords: daně z příjmů; rodina s dětmi; fyzická osoba; sleva na dani; daňové zvýhodnění na dítě; income tax; family with children; personál entity; tax relief; children tax relief