Role sociálního pracovníka v dluhové poradně při práci se seniory - Hanák, Radek (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá rolí sociálního pracovníka při práci se zadluženými seniory. Nejčastější příčinou vzniku dluhů u seniorů je pomoc někomu ze svého blízkého okolí. Senior je také často obětí tzv. "šmejdů", kde si pod nátlakem koupí zboží, které ani nepotřebují. Senioři si často neuvědomují své finanční možnosti, a tak se ocitají v dluhové pasti. Pokud se situace dostane až k exekutorovi, začíná boj s časem, kdy hrozí prodej movitého a nemovitého majetku. Šanci na klidný život jim dává insolvenční zákon, kde mohou být oddluženi po 3 letech trvání insolvence. Vstup do oddlužení se řídí přísnými podmínkami, a proto je vhodné probrat celou situaci se sociálním pracovníkem, který je odborníkem na dluhovou problematiku.
Role of social worker in debt counseling for senior citizens
Keywords: dluhové poradenství; zadlužení senioři; sociální práce se seniorem; senioři a dluhy; oddlužení; insolvenční návrh; insolvence; dluhová poradna; exekuce; exekuční návrh; Institut chráněného obydlí; chudoba u seniorů; chudoba; návrh na oddlužení; debt counseling; senior citizens in debt; social work with seniors; senior citizens and debts; debt elimination; insolvency; distrainment; Institute of protected habitation; senior citizens and poverty