Reakce krkavce velkého (Corvus corax) na heterospecifické varovné hlasy - Davídková, Marika (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá výzkumem chování krkavce velkého (Corvus corax). Testují se zde jeho reakce na heterospecifické varovné hlasy různých druhů ptáků, kteří jsou pro něj různě známí a taxonomicky příbuzní. Tyto druhy zahrnují dva krkavcovité druhy (sojky) a dva nekrkavcovité druhy (rackové). Vždy jedna sojka a jeden racek jsou pro krkavce známí (evropské druhy) a jedna sojka a jeden racek jsou pro něj neznámí (americké druhy). Výsledky ukazují, že známost druhů není tak důležitá jako jejich příslušnost ke skupině krkavcovití.
Responses of common raven (Corvus corax) to heterospecific alarm calls
Keywords: krkavec velký; heterospecifický varovný hlas; antipredační chování; kognitivní etologie; konspecifický varovný hlas; sojka obecná; sojka chocholatá; racek chechtavý; racek atlantický; bioakustika; common raven; heterospecific alarm call; conspecific alarm call; antipredator defenses; cognition ethology; eurasian jay; blue jay; laughing gull; black-headed gull; bioacoustic