Porovnání sociálního zabezpečení v České republice a ostatních státech Evropské unie - Sekničková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce je porovnat sociální zabezpečení v členských státech Evropské unie a vymezit skupiny států s podobnými znaky a zastoupením sociálního pojištění v jejich daňových systémech. Systém sociálního zabezpečení je významnou příjmovou a zároveň výdajovou složkou veřejných rozpočtů a prostřednictvím něho může stát realizovat sociální politiku. V rámci zemí Evropské unie je k sociálnímu zabezpečení přistupováno odlišně a tento přístup často souvisí s historickým postavením a tradicemi dané země. V úvodu práce je popsáno sociální zabezpečení a sociální pojištění v České republice. Dále je objasněna koordinace sociálního pojištění v rámci Evropské unie. V metodice je popsána Wardova metoda shlukové analýzy, která je v práci použita pro uskupení států s podobnými znaky v oblasti sociálního pojištění. Analýza je prováděna na základě vybraných ukazatelů z oblasti sociálního pojištění za rok 2009 a 2019 a je porovnáno, jak uskupení států v daném roce, tak i celkový vývoj sociálního pojištění mezi oběma roky. Pro analyzování jsou vybrány ukazatelé čistých příspěvků na sociální zabezpečení, jejichž data byly získány ze statistického úřadu Evropské unie (Eurostat).
Social security in the Member States of European Union
Keywords: Sociální zabezpečení; příspěvky sociálního pojištění; členské státy Evropské unie; shluková analýza; Social security; social contributions; member states of the European Union; cluster analysis