Význam spirituality na nemocničním lůžku - Šimanová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem této bakalářské práce je "Význam spirituality na nemocničním lůžku". Koncepce práce je teoreticko-empirická. Teoretická část se soustředí na obecný pojem spiritualita, dále se zabývá vlivem psychologie na vývoj spirituality a v konečném důsledku spiritualitou na nemocničním lůžku. Výzkumná část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Cílem bylo zmapovat význam spirituality na nemocničním lůžku. Byly vytyčeny následující výzkumné otázky: 1. Jaký význam má spiritualita u pacienta, který je hospitalizován? 2. Jak ovlivňuje pacientovu spiritualitu hospitalizace? 3. Jakými způsoby je podporována pacientova spiritualita? Sběr dat probíhal formou polostrukturovaných rozhovorů, které byly realizovány s pacienty čtyř zdravotnických zařízení. Výzkumný soubor je tvořen čtrnácti probandy. Výzkum byl realizován v měsíci červnu 2018 a byl ukončen v době teoretického nasycení. Byly zpracovány 3 hlavní kategorie, ze kterých vycházejí podkategorie, z nich oblasti a kódy. Spiritualita je nedílnou součástí každého člověka. Rozvíjením této oblasti se posouvá jedinec dopředu ke svým cílům. V dnešní době se o spiritualitě čím dál více hovoří. Avšak nevědomost veřejnosti je stále veliká a málo pacientů využívá spirituálních služeb. Zjištěné výsledky, uvedené v bakalářské práci, mohou umožnit studentům zdravotnických oborů nahlédnout do spirituálních potřeb pacientů v nemocniční péči a pomoci jim tak při poskytování zdravotní péče. Výstupem této práce je informační leták, který by měl být šířen mezi odbornou i laickou veřejnost.
The importance of spirituality while being in hospital care
Keywords: nemocniční lůžko; ošetřovatelství; pacient; spiritualita; sestra; bedside; hospital; nurse; patient; spirituality