Informovanost obyvatelstva v otázkách souvisejících s úložištěm jaderného odpadu - Háková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce byla zpracována na téma informovanosti obyvatelstva v otázkách souvisejících s úložištěm jaderného odpadu. Problematika nakládání s jaderným odpadem je v současné době aktuální a stále více diskutována. Především ve spojitosti s hledáním nové lokality pro vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu a vyhořelého jaderného paliva. Cílem práce bylo, zjistit úroveň znalostí obyvatelstva v oblasti jaderného odpadu, nakládání s ním, dále znalosti o současných úložištích jaderného odpadu a zamýšleného hlubinného úložiště radioaktivního odpadu a vyhořelého jaderného paliva a v neposlední řadě také znalosti o ionizujícím záření. Následně porovnat úroveň znalostí obyvatel žijících v jedné z lokalit zamýšleného hlubinného úložiště (lokalita Čihadlo) a obyvatel žijících mimo tuto lokalitu. Byly stanoveny hypotézy, a sice: "Úroveň znalostí v otázkách souvisejících s úložištěm jaderného odpadu a vyhořelého jaderného paliva bude u obyvatel žijících v lokalitě Čihadlo statisticky významně vyšší než u obyvatel žijících mimo tuto lokalitu," a "Znalosti v otázkách souvisejících s úložištěm jaderného odpadu a vyhořelého jaderného paliva budou u obou skupin dosahovat alespoň 70 %." K dosažení stanovených cílů a ověření hypotéz bylo provedeno dotazníkové šetření. Výsledky byly vyhodnoceny pomocí metod deskriptivní a matematické statistiky. Dotazník tvořilo 20 otázek a z každé lokality se zapojilo 100 respondentů. Byla potvrzena hypotéza, že úroveň znalostí u obyvatel žijících v lokalitě Čihadlo je statisticky významně vyšší. Znalosti v otázkách souvisejících s úložištěm jaderného odpadu a vyhořelého jaderného paliva dosahovaly alespoň 70 % u všech respondentů pouze v některých otázkách. V diplomové práci vznikl obraz úrovně znalostí obyvatel o jaderném odpadu, nakládání s ním a o ukládání jaderného odpadu. Získané výsledky by mohly být využity jako jeden z podkladů v procesu výběru lokality pro vybudování hlubinného úložiště.
Population's Awareness in Issues Associated with Nuclear Waste Repository
Keywords: Radioaktivní odpad; vyhořelé jaderné palivo; hlubinné úložiště; Čihadlo; statistika.; Radioactive waste; spent nuclear fuel; deep geological repository; Čihadlo; statistics.