Kvalitativní a kvantitativní charakteristika spermatu polyploidních jeseterů (Acipenseridae) - Kašpar, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Jeseteři jsou zástupci polyploidních ryb tj. mají zmnožené celé sady chromozómových sad. V rámci této práce se jednalo o jesetera malého (Acipenser ruthenus) jako zástupce evolučně tetraploidních jeseterů (4n) a o jesetera sibiřského (Acipenser baerii) jako zástupce evolučně oktaploidních jeseterů (8n). Byly porovnány relativní kvantitativní hodnoty a % živých spermií, jakožto zástupce kvalitativních hodnot. Současně s rozdíly v ploidních úrovních byl porovnáván účinek 4 stimulačních preparátů(CPE, Ovopel, GnRHa25 a GnRHa75). Další částí bylo porovnání unikátního zástupce dodekaploidního (12n) jesetera sibiřského. Všechny výsledky jsou podpořeny statistickým výpočtem za použití programu Statistika 6cz, konkrétně analýzy variance, Fischerovým LSD testem na hladině významnosti ? = 0,05.
Qualitative and quantitative characteristics of polyploid sturgeon sperm (Acipenseridae)
Keywords: jeseteři; polyploidie; preparát; živé spz; relativní; stimulace; sturgeon; polyploidy; substance; live spz; relative; stimulate