Význam a vliv prostředí na formování osobnosti dítěte - Chodorová, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce srovnává podmínky pro vývoj dítěte v rodině, která má problémy se zvládáním péče s prostředím v dětských domovech, kde děti po odejmutí z původních rodin vyrůstají.Vydefinovala jsem rodinu obecně, její velký význam pro rozvoj jedince. Popsala jsem změny současné rodiny oproti klasickému modelu a s tím související problémy působící při výchově dětí. Dále jsem se zaměřila na možnosti sociální práce s problematickými rodinami při snaze o co nejkvalitnější sanaci rodin. Poukázala jsem na přednosti i problémy náhradní rodinné péče. V další části jsem popsala aspekty ústavní péče.
The Significance and Infuence of the Environment on the Shoping of a Child´s Personality
Keywords: rodina; dítě; prostředí; citová vazba; výchova; deprivace; zanedbávání; náhradní rodinná péče; ústavní péče; family; child; environment; emotional linkage; education; deprivation; neglect; surrogate family care; institutional care