Sezónní změny hladiny adipokinetických hormonů u lýkožrouta smrkového (Ips typographus L.) - Moravcová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce bylo analyzovat a kvantifikovat adipokinetické hormony (AKH) z lýkožrouta smrkového (Ips typographus L.). Analýza RP HPLC byla použita pro identifikaci AKH a kompetitivní ELISA pro kvantifikaci. Tyto metody ukázaly, že Peram-CAH-I a Peram-CAH-II by mohli být AKH zástupci, a že jejich hladina kolísá během roku. Výsledky také naznačují, že hormony se mohou vzájemně nahrazovat v určitých obdobích roku.
Seasonal changes of adipokinetic hormone in spruce bark beetle (Ips typographus L.)
Keywords: lýkožrout smrkový; adipokinetické hormony; spruce bark beetle; adipokinetic hormones