Optimalizace výživy vybraných druhů kopytníků v zoologických zahradách - Rothová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Výživa exotických zvířat je stále se zdokonalujícím se odvětvím. V mnoha případech je správná výživa základním faktorem ovlivňujícím úspěch celého chovu. Výživa kopytníků v zoologických zahradách by měla vycházet z fyziologického uzpůsobení jedince, tak z ekologické niky, v které zvíře žije. Dle těchto aspektů je možné kopytníky rozdělit na spásavé tzv. "grazers", okusožravé tzv. "browsers" a druhy kombinující obé tzv. "mixed feeders". U všech tří skupin není důležité jen uspokojit živinové potřeby zvířete, ale také se co nejvíce přiblížit způsobu krmení, které je nejvíce přirozené.
Optimization of nutrient for selected species of ungulates in zoological gardens
Keywords: Výživa zoologické zahrady; Nutrition Ungulates