Spolupráce orgánů sociálně-právní ochrany dětí a Policie České republiky v Jihočeském kraji - Psutková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou spolupráce orgánů sociálně-právní ochrany dětí a Policie České republiky v Jihočeském kraji. Cílem bakalářské práce je zjistit specifika a rozsah spolupráce orgánů sociálně-právní ochrany dětí a Policie České republiky v Jihočeském kraji. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám sociálně-právní ochranou dětí, dále charakteristikou orgánu Policie České republiky v oblasti dětí a mládeže, a nakonec spoluprací orgánů sociálně-právní ochrany dětí a Policie České republiky, což je vzhledem ke zvolenému tématu stěžejní. Praktická část se věnuje výzkumu spolupráce orgánů sociálně-právní ochrany dětí a Policie České republiky v Jihočeském kraji. Pro účely dosažení cíle byl zvolen kvalitativní výzkum, metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru. Pro účely výzkumu byly zvoleny dva výzkumné soubory, přičemž první výzkumný soubor tvořili pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí a druhý příslušníci Policie České republiky. Získaná data byla vyhodnocena pomocí otevřeného kódování a následně metodou srovnávání. Výsledky výzkumu byly uspořádány do oblastí a následně zaneseny do tabulek. Z výsledků výzkumu vyplývá, že spolupráce je sama o sobě specifická, jelikož tyto dvě složky státního aparátu mají každá svou jedinečnou roli, jiné pravomoci a kompetence, zároveň ale mají společný cíl - chránit děti a zabezpečit, aby byly v bezpečí a mohly se zdravě a bezpečně vyvíjet. Tyto subjekty spolupracují při každé události, ve které dítě figuruje jako oběť, pachatel či svědek přestupku či trestného činu. Rozsah spolupráce záleží především na přístupu jednotlivých pracovníků.
Cooperation of Department of Social and Legal Protection of Children and of the Police of the Czech Republic in the South Bohemian Region
Keywords: Dítě; orgán sociálně-právní ochrany dětí; Policie České republiky; spolupráce; Child; Social and legal protection of children; Police of the Czech Republic; Cooperation