Zhodnocení výskytu environmentálních mastitid ve vybraném chovu dojného skotu - Bílý, David (Jihočeská univerzita, 2023)
Mastitidy jsou jedním z nejčastějších onemocnění dojeného skotu na celém světě. Cílem této práce bylo zhodnocení výskytu environmentálních mastitid a ekonomic-kých dopadů mastitid ve vybraném chovu dojeného skotu za období 2019-2022. Celkem bylo diagnostikováno 596 případů mastitid, z toho 78 % tvořily environ-mentální mastitidy. Zatímco počet případů kontagiózních mastitid za sledované období klesal (z 36 % na 6 %), počet environmentálních mastitid měl opačný trend. Ekonomické náklady na jednu dojnici se pohybovaly od 2 134 Kč do 4 527 Kč. Nej-větší položku tvořily ztráty mléka léčených dojnic.
Evaluation of the prevalence of environmental mastitis in a selected dairy cattle farm
Keywords: dojnice; mastitida; faremní kultivace; prevence; mléčná žláza; dairy cow; mastitis; farm cultivation; prevention; mammary gland