Islámská funerální kultura a její realizace v České republice - Salvová, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá islámskou funerální kulturou v normativním islámu a v České republice. První polovina práce popisuje úkony, tradice a zvyklosti spojené s funerální kulturou. Text se drží přirozené časové linie, tedy paliativní péče, umírání, poté smrt a krátká zmínka o posmrtném životě. Dále rituální očista, modlitba za mrtvé, pohřeb, truchlení a podoba hrobů v nominativním islámu. Druhá polovina textu se věnuje komunitě muslimů a jejich organizacím v České republice, pohřbívání muslimů na našem území a především popisuje a porovnává tři muslimské hřbitovy v Praze, Brně a Třebíči. Nakonec v práci popisuji a vysvětluji problémy, které mají muslimové ve spojitosti s pohřbíváním v Čechách, a poukazuje na jejich možná řešení.
Islamic funeral culture and interpretation in the Czech Republic
Keywords: islám; pohřebnictví; funerální kultura; paliativní péče; umírání; smrt; rituální očista; modlitba za mrtvé; hrob; hřbitov; muslimové v České republice; muslimské pohřebiště; Islam; funerary; funeral culture; palliative care; dying; death; ritual cleansing; prayer for the dead; grave; cemetery; Muslims in the Czech Republic; Muslim cemetery