Přístup OSPOD k sociální práci s rodinou při ochraně dětí - Vistořín, Radek (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce je zaměřena na přístup OSPOD k sociální práci s rodinou při ochraně dětí. Cílem této práce je zjistit, jak efektivně pracovníci OSPOD v České republice používají vybrané metody, techniky, přístupy a poradenství v rámci sociální práce s rodinou při ochraně dětí. Cíle práce bylo dosaženo za využití kvantitativní strategie výzkumu a metody dotazování formou dotazníku vlastní konstrukce. Byl využit totální výběr OSPOD v České republice (234 OSPOD). Osloveni byli vedoucí pracovníci, kteří dále měli možnost dotazník distribuovat svým kolegům (potenciálně 1841 respondentů). Z tohoto počtu oslovených pracovníků OSPOD odpovědělo celkem 235 respondentů. Kvantitativní data byla analyzována v programu SPSS verze 24 a graficky upravena v programu Microsoft Excel. Nejprve bylo otestováno normální rozložení dat za pomoci testů Komlmogorov-Smirnovův souběžně s Lillieforsovým testem a test Shapiro-Wilkův. Následně byly zvoleny neparametrické testy Kruskal-Wallis Test a Mann-Whitney U Test. U všech testů je stanovena hladina statistické významnosti na hodnotě p<0,05. Přidanou hodnotou výzkumu je analýza odpovědí na otevřené otázky. Tato kvalitativní data byla analyzována pomocí programu Atlas.ti verze 8. Mezi stěžejní výsledky výzkumu patří statistické testování stanovených hypotéz. Nebyla prokázána statisticky významná závislost mezi délkou praxe a spokojeností s výkonem povolání (p>0,05). Proto tuto hypotézu nelze potvrdit. Druhá hypotéza byla rozčleněna podle vybraných metod, technik, přístupů a poradenství. Statisticky významný vztah byl prokázán v rámci hodnocení dosaženého stupně vzdělání a efektivity sociální práce zaměřené na úkol p<0,05 (p = 0,034). Dopadem do praxe je zjištění potřeby zavedení určité formy hodnocení počtu klientů na jednoho sociálního pracovníka OSPOD. Dále hodnocení metod, technik, přístupů a poradenství může také poukázat na potřebu dalšího školení.
The Approach of Child Protection Services to Social Work with Families in the Process of Child Protection
Keywords: Sociální práce; sociálně právní ochrana dětí; metody sociální práce; techniky sociální práce; přístupy sociální práce; sociální poradenství; Social work; child protection services; social work methods; social work tchniques; social work approaches; social counselling