Řízení změn ve vybrané organizaci - Talachová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá řízením změn ve vybrané organizaci. V literárním přehledu jsou uvedeny teoretické poznatky týkající se změn, jejich druhy, kroky procesu zavádění změn, důvody, proč lidé nemají rádi změny, bariéry změn a informace o podnikovém reeingeneeringu. Dále následuje charakteristika a historický vývoj organizace EXTE SPOJ s.r.o., v níž byla zpracována analytická část práce. Následují analýzy vnějšího prostředí, při nichž byla použita STEP analýza. Dále analýza vnitřního prostředí, která rozebírá finanční oblast, marketingovou oblast a personální oblast. Poslední analýza je SWOT analýza zkoumající silné stránky, slabé stránky, příležitosti a ohrožení podniku. Poté je rozepsán řízený rozhovor s manažerem jednatelem společnosti. Další kapitola vyhodnocuje veškeré analýzy a je stanoven návrh změny. V závěru je v 8 krocích dle teorie popsána navrhovaná změna pro zlepšení spokojenosti odběratelů. Navrhovaná změna pomůže společnosti v jejím dalším rozvoji.
Change Management in an Organization
Keywords: změna; řízení změn; analýza; naléhavost změny; proces; change; change management; analysis; request for change; process