Filosofické základy výchovy ve volném čase - Muk, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zamýšlí nad problematikou pozice a chápání volného času ve výchově a ve filosofii. Scholé jako svobodný, volný a posvátný čas je jejím stěžejním tématem a také oním filosofickým základem výchovy ve volném čase. Práce se dále snaží poukázat na souvislosti mezi volným časem, výchovou a filosofií. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První z nich se snaží vymezit výchovu jako takovou, druhá se zamýšlí nad souvislostmi mezi filosofií a výchovou. Třetí kapitola poukazuje na změny v historickém chápání scholé. Čtvrtá kapitola řeší otázku výchovy a volného času jako takového. Závěrečná pátá kapitola se zabývá problematikou filosofie výchovy ve volném čase chápaném jako scholé.
Philosophical Principles of Education in the Leisure Time
Keywords: výchova / volný čas / filosofie / scholé / svoboda / vychovatel / vychovávaný; education / leisure time / philosophy / scholé / freedom / tutor / pupil