Průzkum nabídky a poptávky služeb ve vybrané oblasti - Veselá, Monika (Jihočeská univerzita, 2007)
Obsahem této bakalářské práce je průzkum nabídky a poptávky služeb na Vodňansku. Služby neustále nabývají na významu, avšak nabídky služeb se koncentrují hlavně do větších měst. Omezenější výběr mají k dispozici střední či menší města, avšak malá městečka či vesnice jsou odkázána jen na základní nabídku služeb a lidé musejí za službami dojíždět. Proto je cílem této bakalářské práce provedení průzkumu nabídky a poptávky služeb na Vodňansku a na základě analýzy získaných dat navrhnout způsob nabídky služeb. Průzkum byl proveden ve dvou obcích rozdílných velikostí. Jedním místem průzkumu se stalo město Vodňany, které je správní oblastí 17 obcí a ve kterém žije zhruba 6 700 obyvatel. Další zkoumanou lokalitou byla obec Bavorov s 1 500 obyvateli. Pro analýzu poptávky bylo provedeno dotazníkové šetření, které zjišťovalo, co obyvatelům nejvíce schází v místě bydliště, které služby jim v jejich lokalitě chybí, jaké služby by v místě jejich bydliště uvítali, aby za nimi nemuseli dojíždět jinam, respektive jsou-li ochotni za zpřístupnění konkrétních služeb něco připlatit. Z výsledků šetření vyplynulo, že obyvatelům Bavorova nejvíce chybí kultura, lékaři a specializované prodejny. Ve Vodňanech jsou lidé buď spokojeni nebo požadují bazén a lékaře specialisty. Analýza nabídky byla uskutečněna na základě dotazování a studiem internetových zdrojů, z čehož bylo zjištěno, zda je daná služba v obci poskytována či nikoliv. Srovnáním výsledků analýzy poptávky a analýzy nabídky byl určen možný způsob nabídky služeb.
ANALYSIS OF SERVICES SUPPLY AND DEMAND IN THE CHOSEN AREA
Keywords: Služba; nabídka; poptávka; Service; supply; demand