Vybrané symptomy ADHD u dítěte mladšího školního věku - Ber, Jiří (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu ADHD. Teoretická část práce představuje základní terminologii, diagnostiku, etiologii, prevalenci syndromu a variabilitu jeho projevů, ale především poruchu pozornosti jako centrální symptom ADHD a její vliv na chování i činnost jedinců, zejména u dětí mladšího školního věku. Současně tato část shrnuje základní principy práce s těmito dětmi, včetně možné léčby vedoucí ke zmírnění projevů. Praktická část práce se věnuje případové studii dívky z prvního stupně základní školy s cílem získat a interpretovat poznatky o počátcích projevů ADHD a jejich vývoji v čase, a současně intervence vedoucí k optimalizaci výkonu dívky. Ke sběru dat byla využita metoda triangulace.
Selected symptoms of ADHD in a child of younger school age
Keywords: ADHD; porucha pozornosti a aktivity; symptomy; případová studie; ADHD; predominantly inattentive presentation; symptoms; case study