Region Goralů a Rusínů pod Pieninami a jeho tkané koberečky jako zdroj inspirace pro volnočasovou aktivitu - tkaní s dětmi a mládeží v Jižních Čechách. (Didaktický projekt usilující o propojení českého a slovenského tradičního a současného tkaní) - Pikousová, Olga (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá pedagogickou činností v kreativním zájmovém útvaru ručních prací. Projekt, zde uváděný, čerpá inspiraci z tradičních lidových materiálů, postupů a vzorů. Práce též nastiňuje problematiku volného času a vliv médií na kvalitu jeho trávení a charakter rukodělných volnočasových aktivit nabízejících smysluplné prožívání tohoto času. Práce je doplněna motivačními texty příběhy, ilustrujícími kraj Zamagurie a jeho etnografická specifika.
The "Goral" and "Rusin" region in the Pieniny mountains and its traditional handwoven rag-rugs as inspiration for the weaving with children and youth in the Southern Bohemia. (The pedagogical project connecting the tradition and the temporaly trends of the Czech and the Slovak weaving.)
Keywords: Zamagurie; tkaní koberečků; tkaní s dětmi; dvojlistový tkalcovský stav; hadřičkový kobereček; hadričkový pokrovec; pedagogická práce s malou skupinou dívek; pedagogický projekt; pedagog volného času; média; integrovaná osobnost dítěte; kompenzace vlivů globalizace.; The "Zamagurie" region; weaving with children; two shaft loom; rag-rug; weaving educational project for girls; the teacher of weaving; media; global tendencies and local tradition; motivation of the children.