Výživný stav dojnic a výskyt metabolických poruch v poporodním období na rodinné farmě. - Frejlach, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce bylo zhodnotit výživný stav dojnic, výskyt subklinické ketózy a dalších poporodních problémů na rodinné farmě u 24 dojnic. Hodnocení probíhalo v rozmezí jeden měsíc před porodem a jeden měsíc po porodu. Toto období rozhoduje o průběhu následující laktace a dalším reprodukčním cyklu. Bylo zjištěno, že dojnice se nacházejí nejčastěji v optimální kondici (3 ? 3,5). Slabá subklinická ketóza se u dojnic na farmě vyskytuje zcela běžně a byla zjištěna u 23 (95,8 %) dojnic. Výskyt dalších poporodních poruch byl ve sledovaném období na farmě vzácný.
Nutrition status of dairy cows and occurrence of metabolic disorders in postnatal period on a family farm
Keywords: výživný stav; období stání na sucho; ketóza; poporodní paréza.; nutritional status; dry period; ketosis; postpartum paresis.