Pochody smrti na Přešticku v roce 1945 - Dvořáková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce pojednává o pochodech smrti, jež procházely roku 1945 okolím města Přeštice na Plzeňsku, zvláště pak o reakcích místního obyvatelstva na tuto přímou konfrontaci s hrůzami druhé světové války. Práce je rozdělena na čtyři kapitoly. První kapitola nastiňuje lokalitu města Přeštice. V druhé kapitole je obecně popsána tématika pochodů a transportů smrti, zejména pak důvody, které vedly k nucenému odsunu vězňů. V druhé polovině této kapitoly je zdůvodněno, proč ke konci války vedla většina pochodů a transportů přes území Protektorátu Čechy a Morava. Jsou také popsány některé případy solidarity a nesnášenlivosti ze strany obyvatelstva vůči transportovaným vězňům. Další kapitola popisuje jednotlivé prameny, ze kterých bylo v rámci této práce čerpáno. První část je věnována kronikám z Přeštic a okolních obcí. Ke každé kronice je uvedena její historie, struktura a její autoři. Další část pojednává o pamětnících, se kterými byly provedeny rozhovory Petru Blažkovi a Jiřím Bělovi. Poté následuje popis dotazníkové akce, která se uskutečnila roku 1946 a měla za cíl shromáždit důkazní materiál a zmapování pochodů a transportů na našem území. Ve čtvrté kapitole jsou uvedeny jednotlivé informace o pochodech smrti získané z užitých pramenů. Tyto informace jsou posléze dány do souvislosti, jsou zdůrazněny místa, kde se jednotlivé zdroje shodují, či naopak si odporují. Na závěr celé práce jsou zhodnoceny výsledky a naznačen možný směr dalšího bádání. Práce je navíc obohacena o doslovné přepisy jednotlivých rozhovorů, přepis hlášení SNB Přeštice, které bylo výsledkem výše zmíněné dotazníkové akce a mapy s lokací představovaných kronik a táborů válečných zajatců v okolí Nýrska.
Death marches in the region of Přeštice in 1945
Keywords: pochody smrti; Přeštice; kroniky; oral-history; death marches; Přeštice; chronicles; oral-history