Obsah rtuti ve svalovině jelce tlouště (Leuciscus cephalus) z dolních úseků řek povodí Labe - Kolek, Bohuslav (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce bylo zhodnotit obsah celkové rtuti ve vzorcích svaloviny 141 jelců tlouštů (Leuciscus cephalus) odlovených v sedmi českých řekách (Vltava, Berounka, Sázava, Ohře, Otava, Lužnice, Labe) a posoudit potencionální rizika konzumace ryb z těchto řek. Hodnoty zjištěné ve vzorcích, odebraných v roce 2011 byly porovnány s hodnotami z vzorků z roku 2010. Obsah rtuti byl stanovován atomovým absorpčním spektrofotometrem AMA 254. Nejvyšší průměrné koncentrace rtuti byly v roce 2010 zjištěny v profilu Otava Topělec (0,240 +- 0,106 mg/kg) a v profilu Labe-Obříství (0,222 +- 0,102 mg/kg) v roce 2011. Nejnižší koncentrace byly v obou letech zjištěny v profilu Berounka-Beroun (2010: 0,053 +- 0,013 mg/kg a 2011: 0,064 +- 0,010 mg/kg). Zdravotní riziko konzumace ryb vyjádřené "hazard indexem" se v jednotlivých lokalitách pohybovalo mezi hodnotami 0,1 a 0,4. Výsledky rovněž prokázaly překročení hygienického limitu obsahu rtuti pro rybí produkty (0,5mg.kg-1) u vzorku svaloviny jednoho kusu tlouště z profilu Otava-Topělec (0,59mg.kg-1).
Mercury content in muscle of chub (Leuciscus cephalus) from the downstream tributaries of the Elbe river
Keywords: Labe; Vltava; Ohře; Sázava; Lužnice; Otava; Berounka; jelec tloušť (leuciscus cephalus); methylrtuť; celková rtuť; Zdravotní riziko; bioakumulace; svalová tkáň; Elbe; Vltava; Ohře; Sázava; Lužnice; Otava; Berounka; Chub (Leuciscus cephalus) Methylmercury; Total mercury; Hazard index; Bioaccumulation; Muscle tissue