Učivo o slovních druzích a učivo slovotvorné na 1. stupni základní školy - Matoušková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá problematikou slovních druhů a slovotvorného učiva ve vyučování českého jazyka na 1. stupni základní školy. Pokouší se o rozbor učebnic tří různých nakladatelství z hlediska sledované tematiky i o vhled do vyučovací praxe současné školy. Teoretická část práce sleduje problematiku z hlediska odborného, metodická část řeší problematiku daného učiva na 1. st. ZŠ a podává rozbor učebnic českého jazyka pro 1. st. ZŠ tří nakladatelství. Jádrem práce je výzkum znalostí třídění slovních druhů žáků 5. a 6. tříd ZŠ.
Kinds of words and vocabulary at elementary school
Keywords: slovní druhy; slovotvorba; didaktická analýza; výzkum znalostí; word class; word-forming; didactic analysis; research of knowledge