Postoje učitelů a žáků ve výuce angličtiny - Foukalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá postoji učitelů a žáků ve výuce angličtiny na základní škole. Teoretická část se nejprve zaměřuje na objasnění základních pojmů souvisejících s tímto tématem, na postoje utvářející se mezi učitelem a žákem ve školním prostředí a také na faktory, které jejich společnou interakci ovlivňují. Dále se věnuje postavení angličtiny jako cizího jazyka nejen v celosvětovém měřítku, ale i v rámci školního kurikula základních škol. V praktické části se pomocí dotazníku snaží zjistit, jaké postoje ve výuce angličtiny zastávají žáci vybraných českých základních škol. Konkrétně se zaměřuje na postoj k angličtině jako cizímu jazyku, hodině angličtiny, jednotlivým činnostem ve výuce, k učiteli angličtiny a také zjišťuje konkrétní důvody, proč se žáci učí angličtinu.
Teachers' and pupils' attitudes in teaching and learning English
Keywords: Klíčová slova: postoj; postoj k jazyku; postoj k cizímu jazyku; pedagogická komunikace; sociální percepce; anglický jazyk; výuka angličtiny; žák; učitel; dotazník.; Key words: attitude; language attitude; attitude to a foreign language; educational communication; social perception; English language; English teaching; pupil; teacher; questionnaire.