Stanovení transferového faktoru pro Cs-137 pro lesní plody - Macurová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce byla zpracována na téma stanovení transferového faktoru pro Cs-137 pro lesní plody. Přesto že od havárie černobylské elektrárny uběhlo 35 let, půdy a následně i lesní plody jsou stále kontaminovány Cs-137. Cílem práce bylo na základě měření aktivity Cs-137 v lesních půdách a ve vzorcích lesních plodů určit transferový faktor pro Cs-137. Dále porovnat výsledky s hodnotami publikovanými v odborné literatuře a zveřejněnými v databázi MonRaS. Za tímto účelem byla stanovena výzkumná otázka: "Jsou výsledky vypočtených transferových faktorů pro lesní plody srovnatelné s hodnotami publikovanými v odborné literatuře". Za účelem dosažení stanovených cílů a zodpovězení výzkumné otázky byl proveden praktický výzkum, při kterém byly odebrány vzorky plodů brusnice borůvky a vzorky půd v jejich podloží z 10 lokalit dle stanovené metodiky. Celkem tak bylo odebráno 60 vzorků. Následně vzorky byly změřeny pomocí gamaspektrometrické analýzy na Státním úřadu pro jadernou bezpečnost (dále jen: "SÚJB") v Českých Budějovicích. Z naměřených hodnot byly vytvořeny grafy a následně porovnány dle kritérii k naplnění stanovených cílů. Transferové faktory pro lesní plody byly stanoveny. Cíle práce byly naplněny a výzkumná otázka byla potvrzena, což znamená, že výsledky vypočtených transferových faktorů pro lesní plody jsou srovnatelné s hodnotami publikovanými v odborné literatuře. Výzkum provedený v této diplomové práci může sloužit jako další část stále probíhajícího monitorování kontaminace našeho území radiačním spadem z havárie Černobyl. Zároveň může být užitečný při výběru lokalit sběru vzorků pro další výzkumy a nebo sloužit jako studijní materiál pro studenty studijního programu ochrany obyvatelstva a příbuzných oborů.
Determination of the transfer factor for Cs-137 for forest berries
Keywords: cesium-137; draslík-40; radioaktivní spad; kontaminace; cesium-137; potassium-40; radioactive fallout; contamination