Národní divadlo ve výuce výchovy k občanství na II. stupni základní školy - Hlaváčková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce je zaměřena na výuku týkající se Národního divadla v předmětu výchova k občanství a zjištění postojů žáků II. stupně základní školy k Národnímu divadlu, jakožto symbolu české národní identity a kulturního dědictví. V první části jsou obecně popsány kurikulární dokumenty na státní i školní úrovni, přičemž následuje analýza konkrétních školních vzdělávacích dokumentů vybraných základních škol ve vztahu ke zvolenému tématu. V druhé části práce je přiblížena historie a symbolický význam Národního divadla a současná organizační struktura této instituce. Ve třetí části jsou shrnuty výsledky dotazníkového šetření na vybraných základních školách spolu s vyhodnocenými odpověďmi respondentů, se kterými byl proveden rozhovor.
The National Theatre in the subject Education for Citizenship on the primary school second grade
Keywords: Národní divadlo; národní identita; výchova k občanství; kurikulární dokumenty; The National Theatre; national identity; Education for Citizenship; curriculum documents