Zjištění stresových vlivů u výkonnostních sportovců pomocí dotazníku STAI - Hajič, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jak stresové vlivy působí na psychickou stránku profesionálních a amatérských hokejistů a porovnat rozdíly. První část práce byla zaměřena na relevantní teoretické základy, které souvisí s tématem práce. V druhé části práce, tedy praktické jsme výsledky zaznamenali pomocí standardizovaného dotazníku STAI, který je rozdělen na dvě části po 20 otázkách. Hokejisté vybírali vždy ze 4 možností které popisovaly jejich pocity. Pro lepší vyhodnocení byly výsledky z dotazníkového šetření zaznamenány do sloupcových grafů. Z provedeného výzkumu bylo zjištěno, že se před utkáním profesionální hokejisté obávají neúspěchu méně, mají větší sebedůvěru a lépe se vypořádávají s pocitem zklamání než amatérští hokejisté. Dále bylo zjištěno, že v průběhu života nemají značné sklony k úzkosti a před utkáním pociťují aktuální úzkost hokejisté obou skupin ve středním stupni. Hokejisté ze všech dotázaných klubů se dokážou relativně dobře vypořádat se stresovými vlivy.
Finding Stress Factors of Professional Athletes using STAI Method
Keywords: Lední hokej; psychika; úzkost; sportovní motivace; emoce; Ice hockey; psychology; anxiety; sports motivation; emotion