Chov ovcí v podmínkách ekologického a konvenčního systému hospodaření - Homolková, Monika (Jihočeská univerzita, 2013)
Chov ovcí je v České republice již po řadu let na vzestupu. Postupně se zvyšují početní stavy ovcí, což svědčí o vzrůstající oblibě ze strany chovatelů. Chov ovcí je soustředěn pro jejich odolnost ve velké míře do podhorských a horských oblastí, kde jsou využívány jak pro produkci kvalitního masa popř. mléka, tak i pro údržbu krajiny. Cílem diplomové práce je provést vyhodnocení chovu ovcí na dvou farmách hospodařících v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství v podhorské oblasti jižních Čech. Farmy jsou od sebe vzdáleny přibližně 1,5km. V obou podnicích byly sledovány shodné ukazatele (reprodukce bahnic, management stáda, výživa, technika pastvy a ekonomika chovu). Údaje byly sledovány za období dvou let 2011 a 2012.
Sheep breeding in conditions organic and conventional farming
Keywords: chov ovcí; ekologické a konvenční zemědělství; ekonomika chovu; sheep husbandry; ecological and conventional farming; breeding system