Oběť trestného činu a její právo na plnohodnotný život v současné společnosti - Přibyl, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na oběť trestného činu a její postavení v právním řádu České republiky. Zabývá se postoji a přístupy orgánů činných v trestním řízení a dalších zúčastněných subjektů. Práce se podrobněji zabývá předpokládanou hodnotou lidského života z pohledu oběti trestného činu, vyčíslením skutečné finanční škody způsobené nevratným poškozením zdraví nebo úmrtím oběti v porovnání se zákonem stanovenou hodnotou lidského života, vnitřními pocity oběti trestného činu (a to jak z pohledu vnímání přímého aktu trestného činu, tak posttraumatickým stavem a možností zapojit se do běžného způsobu života), změnou rodinných vztahů vyplývajících z přetrvávajících následků trestného činu, patologickými změnami v psychice oběti souvisejícími se změnou zdravotního stavu. Součástí práce je také ucelený pohled na postup orgánů činných v trestním řízení od prvotního oznámení o spáchání trestného činu až k soudnímu řízení a náhradě škody způsobené spácháním trestného činu.
A Victim of a Crime and His/Her Right to a Standard Life in our Present-Day Society
Keywords: oběť; trestní řízení; náhrada škody; pachatel trestných činů; poškozený; victim; penal proceedings; damage; criminal; aggrieved party