Preventivní systém Jana Boska a prevence kriminality mládeže v České republice - Krňávková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce pojednává o preventivním systému Jana Boska. Popisuje principy systému a jeho dnešní uplatnění. Zaměřuje se na prevenci kriminality mládeže a popisuje jakým způsobem se na ní podílí preventivní systém Jana Boska. Cílem bakalářské práce je zjistit, zda a za jakých podmínek je možné preventivní systém použít v současnosti, a jestli je možné pomocí něj předcházet kriminalitě mládeže. Popisuje ideový rozdíl mezi represivním a preventivním výchovným systémem používaným při výchově mládeže. Věnuje se třem základním pilířům preventivního systému, uživatelům a adresátům preventivního systému, okruhům činností a ideovým principům vybraných zařízení, a popisuje vztah těchto zařízení k prevenci kriminality mládeže. Základní klíčové informace budou získány studiem literatury.
John Bosco’s Prevention System and Juvenile Delinquency Prevention in the Czech Republic.
Keywords: Klíčová slova: preventivní systém; represivní systém; prevence kriminality mládeže; salesiánská střediska mládeže; nízkoprahová zařízení; Key words: prevention system; repressive system; juvenile delinquency prevention; Salesian youth centres; low-threshold centres