Opatření po reálné havárii na impregnační lince (spojené s únikem horkého impregnačního oleje a zraněním) - Kuklová, Radka (Jihočeská univerzita, 2016)
Ve své práci se zaměřuji na to, jaká rizika hrozí lidem a životnímu prostředí při impregnaci dřeva. Moje bakalářská práce se týká konkrétně jedné firmy, ve které se před časem stala vážná nehoda. Z toho také vyplývají moje cíle práce. Cíly práce jsou analýza a hodnocení rizika technologie impregnace kotle impregnační linky č. 4 a posouzení technologie bezpečnosti těchto chemických provozů a dále vyhodnocení dostatečnosti technologických opatření zavedených na impregnační lince po proběhlé havárii. V teoretické části je popsaná společnost Impregnace Soběslav s.r.o., tedy především o jakou firmu se jedná, co se v ní vlastně vyrábí, kde je situovaná a její historie. V další části teoretické práce jsou popsaná rizika, co to vlastně riziko je, jaké jsou druhy a čím je upraveno. Dále se zde zabývám nebezpečnými látkami, se kterými se manipuluje v této společnosti. Uvádím zde, jak jsou nebezpečné a v jakých koncentracích se zde nacházejí a jak se skladují. V neposlední řadě se teoretická část mojí práce zabývá analýzou vyplývající se zacházením s chemickými látkami. Ty povinnosti uvádějí zákony např. č. 262/2006 Sb. Zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška č. 432/2003 Sb. kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli, ve znění pozdějších předpisů. V další podkapitole této práce se zabývám dřevem, jeho vlastnosti, paraziti a možnostmi impregnace. V poslední podkapitole se zabývám právě havárií a jejími následky. Teoretická část je v souhrnu zpracovávána tak, aby měl čtenář po přečtení základní přehled o současném stavu firmy, co se v této firmě dělá, jaké dřevo se zde impregnuje a jak. Dále aby měl přehled o tom, s jakými nebezpečnými látkami se zde manipuluje, jak jsou nebezpečné a kolik se jich zde skladuje. Dále podle jakých zákonů a vyhlášek jsou zde povinni se řídit a co se zde vlastně odehrálo, neboli proč bylo zapotřebí tuto práci zpracovat. Další část této práce, výzkumná část, je popsána metodikou výzkumu, která uvádí postup, jakým byla získána data potřebná pro výsledkovou část. Metoda šetření, pro získání potřebných informací, byla realizována prostřednictvím analýzy rizik, konkrétně metodou Co se stane, když ( What If Analysis). Tato metoda se zakládá na otázkách na různé situace, které by se mohly v daných podmínkách stát a výzkumu, zda se stanou, či nikoli a jaká je pravděpodobnost. Zvoleny byly takové otázky, které se dotýkají impregnačního kotle č. 4 a případných havárií, které by se mohly na tomto kotli udát. Tyto otázky byly zvoleny také na základě předchozí havárie. Osoby, které odpovídaly na otázky, byly zvolené podle funkce a odbornosti. Otázek bylo celkem 23. Výsledková část obsahuje výsledky analýzy rizik. Zjištěné výsledky jsou uvedeny v podobě tabulek, které znázorňují otázky a odpovědi. Dále jsou zde popsány jednotlivé části analýzy, kde je uvedeno, co představují a co z jednotlivých otázek a odpovědí vyplývá za závěry. Po celkovém vyhodnocení výzkumu, na základě zjištěných údajů, lze konstatovat, že ochranná opatření ve firmě po havárii byla navýšena na přijatelný stupeň. Ochranná opatření zde samozřejmě byla již dříve, ale vzhledem k tomu, že došlo k havárii tak nebyla dostačující.Výsledkem této práce by mělo být zvýšení znalostí Hasičského záchranného sboru České Republiky, který by mohl tuto práci použít jako materiál pro případné nové havárie a vědomosti o rizicích s tímto spojených a dále také pro provozy se stejnou nebo podobnou technologií.
Measures after real akcident on impregnation line (associated with the release of hot impregnating oil)
Keywords: impregnační proces; analýza rizik; ochranná opatření; havárie; obsluha impregnačního kotle; impregnation process; risk analysis; protection measures; crash; servicing boiler impregnation