Sestra a agresivní klient - Rychlá, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
Sestra a agresivní klient Tato práce se zabývá znalostmi a dovednosti sester při práci s agresivním klientem. V dnešní době, kdy je znám nárůst násilí se zvyšuje i počet útoků na zdravotnický personál. Ten by měl být řádně proškolen a připraven na práci s agresivním klientem. Teoretická část mé bakalářské práce, by se dala rozdělit na dvě části. V první části se zabývám agresivitou jako takovou, kde vymezuji pojem agresivity a věnuji se agresivitě ve zdravotnickém zařízení a samozřejmě i její prevenci. Druhá část je věnována všeobecné sestře a intervencím při setkání sestry s agresivním klientem. Cílem bakalářské práce bylo zjistit znalosti sester pro práci s agresivním klientem. Výzkum byl realizován formou rozhovoru, který byl proveden se sestrami na psychiatrických odděleních Nemocnice Tábor a Nemocnice České Budějovice. Byly stanoveny 2 výzkumné otázky a to: Výzkumná otázka č. 1: Jaká je profesní příprava sester na setkání s agresivním klientem? Z odpovědí vyplývá, že sestry hodnotí tuto přípravu jako průměrnou. Uvítaly by především větší množství seminářů zabývající se touto problematikou. Výzkumná otázka č. 2: Jakými znalostmi disponují sestry pracující s agresivním klientem? Sestry z výzkumného souboru prokázaly znalosti v oblasti komunikace, kdy uvedly základní pravidla v komunikaci s agresivním klientem. Z velké části znají i specifickou ošetřovatelskou péči na psychiatrii a ošetřovatelskou péči při užití restriktivních opatření. Na základě výsledků byla vytvořena brožura, která může být využívána nejen sestrami, ale i studenty všech zdravotnických oborů. Uvádí základní informace o agresivním chování, doporučení, jak mu předcházet a v neposlední řadě i zásady komunikace s agresivním klientem (příloha 3).
Sister and aggressive client
Keywords: agresivita; všeobecná sestra; komunikace; psychiatrické oddělení