Příčiny dlouhodobé nezaměstnanosti ve Strakonicích - Kocourková, Irena (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaké jsou příčiny dlouhodobé nezaměstnanosti klientů evidovaných na krajské pobočce Úřadu práce ČR v Českých Budějovicích, kontaktním pracovišti ve Strakonicích, v souvislosti se situací, kdy na trhu práce počet volných pracovních míst převyšuje počet uchazečů o zaměstnání evidovaných na Úřadu práce ČR. V návaznosti na tuto problematiku budou analyzovány dopady dlouhodobé nezaměstnanosti a navržena jejich možná řešení. Teoretická část bakalářské práce se zabývá členěním politiky zaměstnanosti, druhy nezaměstnanosti, možnými příčinami dlouhodobé nezaměstnanosti, nepojistnými sociálními dávkami, které souvisí s nezaměstnaností, projekty ESF pro dlouhodobě nezaměstnané a důsledky nezaměstnanosti jak pro jedince, tak i pro celou společnost. Jsou zde vysvětleny pojmy jako uchazeč o zaměstnání, podpora v nezaměstnanosti, podpůrčí doba, nezaměstnanost, míra nezaměstnanosti či podíl nezaměstnaných osob na obyvatelstvu ve věku 15-64 let, exekuce, nepříznivý zdravotní stav uchazeče o zaměstnání aj. Praktická část bakalářské práce se věnuje vyhodnocení stanovených hypotéz prostřednictvím kvantitativní výzkumné strategie. Výzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření s klienty (uchazeči o zaměstnání), kteří jsou dlouhodobě evidovaní na krajské pobočce Úřadu práce ČR v Českých Budějovicích, kontaktním pracovišti ve Strakonicích. Na základě stanoveného cíle byly zformovány dvě hypotézy. Z výsledků výzkumů lze vyvodit, že příčinou dlouhodobé nezaměstnanosti klientů je nepříznivý zdravotní stav, nikoliv exekuce. V závěru praktické části jsou uvedeny možné varianty řešení dlouhodobé nezaměstnanosti klientů, kteří jsou na trhu práce znevýhodněni zdravotním omezením, či jsou postiženi exekucí.
Causes of Long-term Unemployment in Strakonice
Keywords: dlouhodobá nezaměstnanost; uchazeč o zaměstnání; Úřad práce ČR; trh práce; zdravotní stav; exekuce; long-term unemployment; job applicant; Labour office of the Czech Republic; labour market; medical condition; distraint