Prostředky Armády ČR využitelné pro případ radiační havárie Jaderné elektrárny Temelín - Hollíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
V České republice je za účelem ochrany životů, zdraví, majetku a životního prostředí vytvořen integrovaný záchranný systém. Nedílnou součást tohoto systému tvoří Armáda České republiky. Složky integrovaného záchranného systému zasahují při různých mimořádných událostech, jednou z nich může být i potencionální radiační havárie. Bakalářská práce se zabývá prostředky Armády České republiky, které je možné využít v rámci integrovaného záchranného systému ke zvládání radiační havárie Jaderné elektrárny Temelín. Za cíl práce bylo stanoveno zpracování přehledu prostředků, které lze v případě radiační havárie Jaderné elektrárny Temelín využít, a na základě takového přehledu poté zodpovědět výzkumnou otázku, zda jsou tyto prostředky dostačující. K dosažení stanoveného cíle byla použita analýza literatury, právních předpisů, dotýkajících se daného tématu a Směrnice náčelníka Generálního štábu AČR k nasazování sil a prostředků AČR v rámci integrovaného záchranného systému a k plnění úkolů Policie ČR. Při řešení výzkumné otázky byl využit také terénní průzkum, který byl prováděn v rámci cvičení Armády České republiky. Prostředky Armády ČR byly v přehledu uspořádány na základě účelu jejich využití, to znamená, že byly roztříděny na prostředky radiačního průzkumu a prostředky využitelné pro dekontaminaci. Ke každému prostředku byla přiřazena jeho stručná charakteristika, technická data a popsáno jeho základní vybavení využitelné při zásahu s výskytem radioaktivních látek a ionizujícího záření. Na základě vytvořené souhrnu prostředků a terénního průzkumu byla výzkumná otázka zodpovězena kladně, tzn. prostředky Armády ČR pro případ radiační havárie Jaderné elektrárny Temelín jsou dostačující.
Equipment used by the Army of the Czech Republic in case of a radiological accident in the nuclear power plant Temelín.
Keywords: Armáda ČR; radiační havárie; integrovaný záchranný systém; Jaderná elektrárna Temelín; radiační průzkum; dekontaminace; the Army of the Czech republic; radiological accident; the nuclear power plant Temelín; integrated rescue system; decontamination; radiological exploration