Prevence kyberšikany na základních školách v Příbrami - Kočová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou kyberšikany. V teoretické části, která je rozdělena do tří kapitol představuji klasickou šikanu a její stupně. Krátce charakterizuji povahové rysy agresora a oběti. Dále vysvětluji pojem kyberšikana a rozdíl mezi klasickou šikanou a kyberšikanou. Představuji prostředky, kterými se kyberšikana šíří. Pro představu jaké může mít ubližování ve virtuálním světě důsledky uvádím nejznámější případy kyberšikany ve světě a v České republice. Poslední kapitola teoretické části je věnována prevenci, kdy čtenářům vysvětluji druhy prevence. V praktické části popisuji výzkumné šetření, které jsem provedla na toto téma mezi metodiky prevence na příbramských základních školách a víceletých gymnázií. V závěru interpretuji výsledky tohoto šetření.
Prevention of cyberbullying at primary schools in Příbram
Keywords: šikana a šikanování; kyberšikana; agresor; oběť; internet; kyberprostor; virtuální prostor; sociální síť; prevence; škola; bullying; cyberbullying; aggressor; victim; the Internet; cyberspace; virtual space; social network; prevention; school