ETIKA PRO PŘIZNÁNÍ VÝSLUHOVÝCH NÁLEŽITOSTÍ PŘÍSLUŠNÍKŮ OZBROJENÝCH SIL A BEZPEČNOSTNÍCH SBORŮ V DEMOKRATICKÉM POLITICKÉM SYSTÉMU - Remiš, Filip (Jihočeská univerzita, 2014)
Příslušníci ve služebním poměru k ozbrojeným silám a bezpečnostním sborům jsou v současnosti ve státech Evropské unie a NATO považováni za zvláštní samostatnou kategorii personálu státní správy. Je to dáno jejich převážně ,,negativními'' zvláštnostmi služby pro demokratický politický systém, to se projevuje v oblastech lidských práv a svobod, politických práv, sociálně pracovních a trestně právních. Proto se k těmto skupinám vztahují zvláštní pravidla ze systému sociálního zabezpečení, který se vyznačuje také etickou dimenzí. Konkrétně v podmínkách České republiky se jedná o postoj ke službě v dřívějším totalitním režimu. Rovněž se sleduje i opodstatněnost systemizovaných míst ve služebním poměru.
The ethics for the granting of discharged requirements of the armed forces and security corps in the political democratic system.
Keywords: výsluhové náležitosti; ozbrojené síly; bezpečnostní sbor; politický systém; Policie České republiky; služební poměr; příslušník; etika přiznání; demokratický systém.; discharged elements; the armed forces; security corps; the political system; the Police of the Czech Republic; the service employment; the member; the ethics of confession; a democratic system.