Stárnutí obyvatelstva, typologie a typy států Evropy - Márovcová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce je zhodnotit stáří evropské populace. V současnosti postihuje proces stárnutí většinu států na světě. Objevuje se především ve vyspělých zemích, mezi které se evropské státy řadí. Stárnutí populace souvisí s procesem druhého demografického přechodu, jehož důsledkem se mění podíl dětské a staré složky obyvatelstva. Hlavním cílem je zhodnotit stáří jednotlivých regionů (států) Evropy podle různých ukazatelů a na základě vícerozměrných statistických metod (bodová metoda, metoda normované proměnné, faktorová a shluková analýza) identifikovat regiony Evropy podle stáří populace.
Population aging, typology and types of states in Europe
Keywords: Stárnutí populace; věková struktura; Evropa; regiony Evropy; stárnutí Evropy; Ageing population; age structure; Europe; the regions of Europe; the aging of Europe