Dřeviny vhodné pro výsadbu územního systému ekologické stability - Slavík, Jiří (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce řeší obecné stanovení, co jsou dřeviny a jejich základním rozdělení. Následně je vysvětlení pojmu ÚSES (územní systém ekologické stability), jeho následný základní popis a rozdělení. Dále definici skupin typů geobiocénu (STG) a kód STG. Pak je vlastní rozdělení dřevin vhodných pro výsadbu obecně v České Republice podle nadmořské výšky a jejich nároků na stanoviště. K tomu jsou připojeny zvlášť dřeviny vhodné k pěstování v oblastech se znečištěným ovzduším a vhodné k výsadbě do alejí v rámci daného výškového stupně. Dále je základní postup výsadby a následné péče. Také návaznost ÚSES na vlastní pozemkové úpravy. V poslední části je problematika vybraných chráněných lokalit vzhledem dřevinám.
Wood suitable for planting the territorial system of ecological stability
Keywords: dřeviny; výsadba; ÚSES; STG; pozemkové úpravy; vegetační stupně; woods; planting; ÚSES; STG; land adjustments; vegetation grades