Kresba postavy u lidí s Alzheimerovou chorobou - Balounová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá kresbou postavy u lidí s Alzheimerovou chorobou. Teoretická část se věnuje nejprve obecně stáří a změnám, ke kterým dochází ve stáří. Dále se zabývá demencí jako jednou z nejčastějších příčin Alzheimerovy choroby. Touto chorobou se práce zabývá detailněji. Popisuje tedy její obecné charakteristiky, příčiny vzniku, výskyt, změny v mozku způsobené nemocí, dále také vymezuje její stádia a hlavní znaky. Práce krátce nahlíží i na kresbu a její vývoj, kresbu postavy a barvu v kresbě. V praktické části se práce věnuje analýze znaků v 26 kresbách seniorů s Alzheimerovou chorobou a kresbám seniorů starších 65 let, které tuto nemoc nemají diagnostikovanou. Tyto znaky jsou dál rozděleny do skupin dle testu Mini- Mental State Examination. Práce je doplněna o kresby, které byly nakresleny informanty.
The figure drawing and people with Alzheimer's disease
Keywords: kresba postavy; Alzheimerova choroba; senioři; znaky organicity; figure drawing; Alzheimer disease; seniors; signs of organicity